Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İlham Aliyev, Berlin’deki “15. Petersburg İklim Diyaloğu”nun Üst Düzey Segmentine katıldı

İlham Aliyev, Berlin’deki “15. Petersburg İklim Diyaloğu”nun Üst Düzey Segmentine katıldı
REKLAM ALANI

İlham Aliyev, Berlin’deki “15. Petersburg İklim Diyaloğu”nun Üst Düzey Segmentine katıldı
2024

 

 

 

İlham Aliyev, Berlin’deki “15. Petersburg İklim Diyaloğu”nun Üst Düzey Segmentine katıldı
Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen “15. Petersburg İklim Diyaloğu”nun Üst Düzey Segmentine katıldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i Almanya Başbakanı Olaf Scholtz ve Dışişleri Bakanı Annalena Berbok karşıladı.

Daha sonra etkinliğe katılanlar hep birlikte fotoğraf çektirdi.

Sunucu: Şimdi Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in konuşmasını dinleyeceğiz.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Konuşması

– Sayın Şansölye.

Sayın Bakanım.

Bayanlar ve Baylar.

Öncelikle Sayın Şansölye’ye beni “Petersburg Diyaloğu”na katılmaya davet ettiği için teşekkür etmek istiyorum. Bugün burada sizlerle birlikte olmak büyük bir onur. COP29’a ev sahipliği yapacak bir ülke olarak Azerbaycan, küresel etkinliğe aktif hazırlık aşamasında. Hazırlanmak için bir yıldan az zamanımız vardı. Bu yüzden iyi sonuçlar elde etmek için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.

Oybirliğiyle COP29’un ev sahibi ülke olarak seçilmek bizim için gerçekten büyük bir onur. Bunu uluslararası toplumun Azerbaycan’a ve yeşil enerji alanındaki faaliyetlerimiz de dahil olmak üzere yaptığımız çalışmalara duyduğu saygının bir göstergesi olarak görüyoruz. Sonuçta bu büyük bir sorumluluk çünkü sadece iyi bir etkinlik düzenlemekle kalmayıp aynı zamanda iyi sonuçlar elde etmemiz gerekiyor. Azerbaycan’ın çeşitli uluslararası kuruluşlarla uluslararası ilişkileri ve bunlara aktif katılımının, bize farklı kıtalardaki ülkeler arasında köprüler kurma veya güçlendirme, aynı zamanda dayanışmalarını güçlendirme fırsatı vereceğine inanıyorum.

Bunları söylerken, 120 ülkeyi birleştiren hareketin yani Bağlantısızlar Hareketi’nin birkaç yıllık, dört yıllık başkanlığını kastediyorum. Oybirliğiyle seçildik ve başkanlığımız oybirliğiyle bir yıl daha uzatıldı. Başkanlığımız süresince Hareketin birçok mensubu ile çok verimli ilişkiler geliştirdik. Başkanlığımız COVİD-19 dönemine denk geldi. Bu nedenle çok sorumlu davrandık ve 80’den fazla ülkeye insani, mali ve teknik yardım sağladık. Kısacası bu uluslararası platformun, Küresel Güney ülkelerini ortak gündeme almamızı sağlayacağını umuyorum. Aynı zamanda birçok Avrupa ülkesiyle ilişkiler de başarılı bir şekilde gelişiyor. Azerbaycan, Avrupa Birliği’nin dokuz üyesiyle “Stratejik Ortaklık” konusunda anlaşmalar ve bildiriler imzalamış veya kabul etmiştir. Bununla birlikte, bu uluslararası ilişkilerin dayanışmamızı güçlendirmemize olanak sağlayacağını umuyorum. Bu tam olarak ihtiyacımız olan şey. Finansmana ihtiyacımız var. Dayanışmaya ihtiyacımız var ve ortak sorumluluğa ihtiyacımız var.

Azerbaycan, maden zengini bir ülke olarak OPEC+ platformunun üyesidir. Bunun ayrıca bir avantaj olduğunu düşünüyorum çünkü doğal kaynaklar, özellikle de petrol ve doğalgaz açısından zengin bir ülkenin, iklim değişikliği sorunlarının ele alınmasında ön sıralarda yer alması gerekiyor. Dolayısıyla bu farklı rollerin iyi bir dayanışma ruhu yaratacağını ve hedeflerimize ulaşmamızı sağlayacağını düşünüyorum. COP’a ev sahipliği yapacak ülke olarak seçilmemizin hemen ardından bazı medya kuruluşları enerji yapımıza ve enerji tarihimize odaklandı. Petrol ve gaz rezervlerinin bizim suçumuz olmadığını her zaman söyledim. Bu Allah’ın verdiği bir fırsattır. Bu nedenle yargılanmamalıyız. Bu kaynakları ülkenin kalkınmasına, yoksulluğun ve işsizliğin azaltılmasına, yeşil gündem için koyduğumuz hedeflere göre değerlendirmeliyiz.

Petrol ve gazımıza Avrupa pazarlarının da uzun yıllar boyunca ihtiyacı olacak. 2022 yılında Avrupa Birliği ile Azerbaycan arasında Enerji Alanında Stratejik Ortaklığa İlişkin Mutabakat Zaptı imzalanmış olup, Avrupa Birliği’ne doğal gaz arzımız artmaktadır. Bu Avrupa Komisyonu’nun talebiydi. Olumlu cevap verdik. Şu anda doğalgaz ihracatımızın yarısı, özellikle 12 milyar metreküp, Avrupa Birliği pazarına gidiyor. Söz konusu Mutabakata göre Avrupa Birliği’ne ihracatımızın 2027 yılına kadar 20 milyar metreküpe ulaşması gerekiyor. Hepimiz bu jeopolitik durumda bu konunun Azerbaycan’ın sorumluluğunun bir tezahürü olduğunu anlıyoruz, çünkü gaz üretimimizi artırmak için yoğun yatırım yapıyoruz ve Avrupa’nın yeni kaynaklardan daha fazla gaza ihtiyacı var. Aynı zamanda yeşil gündemimiz COP29 kararından önce bile uygulanmaya başlandı.

Yabancı ortaklar ve yatırımcılarla halihazırda büyük yeşil geçiş projelerine başladık. Azerbaycan bu yıl “Yeşil Dünya İçin Dayanışma Yılı” ilan etti. Sadece bu yıl 1.300 megavat güneş ve rüzgar enerjisi üretme imkanı yaratacak santrallerin temel atma töreni düzenlenecek. 2027 yılı sonunda sözleşmelerin imzalanmasıyla birlikte 2.000 megavatlık güneş ve yeşil enerji kapasitesine sahip olacağımızı ümit ediyoruz ve hatta bundan eminiz. 2030 yılına kadar dokuz elektrik santrali bulunacak ve 5.000 megawatt (5 gigawatt) kapasiteye sahip 10 güneş ve rüzgar enerjisi santrali daha inşa edilecek. Bu potansiyeli kullanarak gaz tüketimimizin çoğunu elektrik üretimiyle değiştireceğiz. Hacim olarak ise Avrupa’ya en az 5 milyar metreküp daha gaz ihraç edileceğini düşünüyorum. Kısacası aslında herkes için bir kazan-kazan durumu. Çok verimli bir yatırım ortamı yarattık. Bahsettiğim yeşil enerji projelerinin tamamı yabancı yatırımcılar tarafından finanse ediliyor.

Azerbaycan sadece kendi altyapısını ve çok iyi bir yatırım ortamını sağlıyor. Avrupa’nın ihtiyacı olan doğal gazdan büyük miktarda tasarruf sağlayacağız. Aynı zamanda Hazar Denizi’ndeki rüzgar santrallerinden Avrupa’ya, Karadeniz’in dibinden geçecek bir kablo da dahil olmak üzere tek iletim hatlarının döşenmesine yönelik teknik fizibilite çalışmalarının son aşamasındayız. Bu, Azerbaycan’ın yeşil enerjisini Avrupa’ya dört gigawatt tutarında ihraç etme fırsatı yaratacak. Kanıtlanmış açık deniz rüzgar rezervlerimiz 157 gigawatt’tır. Bu potansiyelin bir tezahürüdür. Uzun yıllar boyunca rüzgar Bakü sakinleri için bazı endişelere neden oldu. Ancak artık rüzgar enerjisi büyük iş, iş birliği ve ortaklık için koşullar yaratacak ve enerji güvenliğini güçlendirecek. Kısacası son olarak söylemek istediğim, enerji güvenliğinin kesinlikle ülkelerin ulusal güvenlik meselesi olarak değerlendirilmesi gerektiğidir. Ayrımcılık yapılmamalı. Maden zengini bir ülkenin başkanı olarak elbette o ülkelerin yatırım ve üretime devam etme hakkını savunacağız çünkü dünyanın buna ihtiyacı var. Ancak aynı zamanda daha önce de belirttiğim gibi maden kaynaklarına sahip ülkelerin de iklim değişikliği konusunda dayanışma gösteren ülkeler arasında yer alması gerekiyor.

Sayın Şansölye, Sayın Bakan, davetiniz için tekrar teşekkür ediyorum. Aranızda olmaktan büyük onur ve gurur duyuyorum. Başarılı tartışmalar dilerim. Teşekkür ederim.

xxx

Ardından Federal Almanya Cumhuriyeti Şansölyesi Olaf Scholtz konuştu ve şunları söyledi:

– Sayın Sayın Başkan Aliyev. Bir sonraki İklim Konferansı’nın organizatörü olarak sizleri konuğumuz olarak ağırlamaktan mutluluk duyuyorum.

Sevgili Bayan Annalena Berbok, Sayın Bakanlar.

Bayanlar ve baylar, hepinize Berlin’de hoş geldiniz demekten büyük mutluluk duyuyorum.

Şansölye Olaf Scholtz, Berlin’de düzenlenen “15. Petersburg İklim Diyaloğu”nun Üst Düzey Segmentinin, iklim değişikliğiyle ilgili yaklaşmakta olan görevlerin çözümü açısından önemini vurguladı. Yeşil enerjiye geçiş konusunda tüm ülkelerin ortak çabalarının önemine vurgu yaptı. Halihazırda 78 devletin bu yönde somut bir işbirliği oluşturduğunu söyledi.

Olaf Scholtz, Dubai’de düzenlenen COP28’in ardından bu alanda hedeflenen önlemlerin daha da güçlendirildiğini belirterek, şunları söyledi:

– Dubai’de düzenlenen uluslararası İklim Konferansı’nın başarısından gurur duyuyoruz. Aynı zamanda bugünkü konferansın başarısını bu kasım ayında Bakü’de ve gelecek yıl Belen’de yapılacak konferanslara bağlamaya çalışıyoruz. Amacımız “Petersburg İklim Diyaloğu” aracılığıyla buna katkıda bulunmak.

Almanya Şansölyesi, iklim değişikliği konusunda 2030 yılına kadar dünyada önemli ilerleme kaydedileceğine olan güvenini vurguladı. Önümüzdeki görevleri çözmek için Azerbaycan’da yapılacak COP29’a kadar sürekli çalışma yapılacağını vurguladı.

– Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan ve Brezilya bir “Üçlü” olarak, COP29 ve COP30 doğrultusunda ulusal düzeyde belirlenen katkıların ortak sunumu için harekete geçme hedefini belirlediler. Formatın uzun vadeli olması bu yöndedir ve bunu memnuniyetle karşılıyorum. Federal hükümet bunu tüm gücüyle destekleyecektir. Bayanlar ve baylar, Almanya zaten bu yönde bir yol izlemiştir.

Şansölye Olaf Scholtz, ön hesaplamaya göre iklim değişikliğiyle ilgili tedbirlerin doğru şekilde uygulanması için yaklaşık 2,4 trilyon dolara ihtiyaç duyulacağını belirtti. Yeşil teknolojilere geçiş ve önümüzdeki birçok görevle başarılı bir şekilde başa çıkmak için ortak çabaların daha da güçlendirilmesi ihtiyacını vurguladı.

– Bakü’de düzenlenecek konferansta iklim finansmanı 2025’ten sonra da müzakerelerin ana konusu olmaya devam edecek. Artık geleceğin teknolojisini on beş yıl önce yaptığımız gibi koşum takımı olarak kullanmıyoruz. Teknolojileri küresel düzeyde finanse etmeyi ve dağıtmayı mümkün olan makul fiyatlarla mümkün kılmayı zaten başardık.

 

 

 

Büyük boyutlu görseller
TÜM YAZILAR
HABERLER
BELGELER
VİDEOLAR
RESİMLER

kaynak:https://president.az/az/articles/view/65638

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.