Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Cumhurbaşkanı Tatar, Antalya Diplomasi Forumu kapsamında düzenlenen oturumda vurguladı; “Egemen eşitliğimizi teyit etsinler, masaya oturalım”

Cumhurbaşkanı Tatar, Antalya Diplomasi Forumu kapsamında düzenlenen oturumda vurguladı; “Egemen eşitliğimizi teyit etsinler, masaya oturalım”
REKLAM ALANI

Cumhurbaşkanı Tatar, Antalya Diplomasi Forumu kapsamında düzenlenen oturumda vurguladı; “Egemen eşitliğimizi teyit etsinler, masaya oturalım”

Fotoğraflar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kapsamında düzenlenen, sunuculuğunu Jean-Paul Carteron’un yaptığı, Nest Kongre ve Fuar Merkezi’nin Patara Salonu’nda gerçekleşen oturumda, Kıbrıs sorununu anlatarak Kıbrıs Türkü’nün egemen eşitliğinin teyit edilmesi halinde, müzakere masasına oturmaya hazır olunduğunu vurguladı.

“Türkiye’nin garantörlüğüne büyük önem veriyoruz ve bu garantörlük bölgedeki istikrar için de çok önemli”

Kıbrıs Türkü’nün adadaki geçmişinden bahseden ve tarihi ile ilgili bilgiler aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türklerinin, 1960’ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin eş kurucu ortağı olduğunu, ancak 1968’de yapılan saldırılarla cumhuriyetin dışına atılmak istendiğini anlattı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 1974’te yaptığı harekât ile adada barışı sağladığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar; “Türkiye’nin garantörlüğüne büyük önem veriyoruz ve bu garantörlük bölgedeki istikrar için de çok önemli” dedi.

Kıbrıs müzakerelerine de değinen Cumhurbaşkanı Tatar; “Federal müzakerelerden çok yorulduk” diyerek geçmiş tüm cumhurbaşkanlarının sorunu çözebilmek için çok çaba sarf ettiğini ancak bir sonuca ulaşamadığını anlattı.

“Rumların federasyon anlayışı, bizim anlayışımızdan farklı”

Annan Planı’na Kıbrıs Türkü’nün “evet” Rumların ise “hayır” demesine rağmen Rum tarafının Avrupa Birliği’ne alındığını ve Kıbrıs Türkü’ne haksızlık yapıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, bu durumun Kıbrıs konusunu daha da karmaşık bir hale soktuğunu ifade etti.
Rumların federasyon anlayışının, bizim anlayışımızdan farklı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Rumların federasyon ile Türkiye Cumhuriyeti’ni adadan çıkarmayı amaçladığını belirtti.

“Asla kendi devletimizden vazgeçmeyeceğiz”

“Biz bu oyunu gördük” diyen Cumhurbaşkanı Tatar; “Türkiye’nin garantörlüğü bizim için kritik öneme sahip. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Türkiye’nin de desteği ile yeni bir politika belirledik. Olası bir antlaşmanın temeli, yan yana yaşayan iki devletli çözüm olabilir. Biz, eşit bağımsızlığımız için çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Devlet kurmanın kolay olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar; “Egemen eşitliğimizi teyit etsinler, biz de masaya oturalım. Antlaşma olması için bizim egemen eşitliğimiz teyit edilmeli” dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, uluslararası toplumun Kıbrıs meselesini anlaması beklentisini dile getirerek egemen eşitlikten vazgeçilmeyeceğini ve Türkiye Cumhuriyeti ile bağların koparılamayacağını vurguladı.

1974’ten beridir Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğinin, Kıbrıs Türkü’nün arkasında olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs sorununun ise hem Türkiye hem de Kıbrıs Türk halkı için milli bir mesele olduğunu belirtti.

Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tatar, iki devletli çözümün kabul görmemesi halinde ne olacağının sorulması üzerine; “KKTC’yi geliştirmek, büyütmek için mücadele etmeye devam edeceğiz. Asla kendi devletimizden vazgeçmeyeceğiz” yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Antalya Diplomasi Forumu gibi bir organizasyona ev sahipliği yaptığı için Türkiye Cumhuriyeti Devleti yetkililerine teşekkür etti.

 

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-tatar-antalya-diplomasi-forumu-kapsaminda-duzenlenen-oturumda-vurguladi-egemen-9530

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.