Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

AVRUPA’DA 40 CENT’E VARAN BENZİN ZAMMI YOLDA

AVRUPA’DA 40 CENT’E VARAN BENZİN ZAMMI YOLDA
REKLAM ALANI
06.09.2021
A+
A-

AVRUPA’DA 40 CENT’E VARAN BENZİN ZAMMI YOLDA VE BAŞBAKAN ADAYLARINDAN ÇITTT YOK!

Almanya’da hükümetin kabul ettiği iklim paketi nedeniyle mevcut hesaplamalara göre, 2022 yılında benzin fiyatlarının 40 kuruşa kadar artması bekleniyor.

İklim koruma paketinin dayattığı hedeflere ulaşılmaması durumunda, bir sonraki seçimde Başbakan adaylarına bakılmaksızın yakıt fiyatları önemli ölçüde
artabilir.

İlkbaharda, federal hükümetin iklim raporu, CO2 oranının ne kadar yüksek olduğunu gösterecek. Federal Çevre Ajansı tarafından henüz yayınlanmamış bir tahmine göre, ulaşım sektörünün 2021’de yedi milyon ton CO2; 2022’de ise 20 milyon tondan fazla CO2 salacağını varsayıyor. Ancak; 2020’de ulaşım sektöründeki CO2 oranının az olmasının başlıca sebebi, korona ve sokağa çıkma yasağından kaynaklanıyor.

İklim Konseyi, bir sonraki Başbakan’a sera gazı salınım oranının azaltılmasını
emrederse, İklim Koruma Yasası’na göre Başbakan’ın mevcut durumda düzenleme yapması için üç ayı olacak ve bu ancak yakıt fiyatlarında hızlı bir çalışma ile elde edilerek önüne geçilebilmesi mümkün.

Mevcut durumla ilgili iki farklı değerlendirme var: İlk olarak elde edilen verilerde 20 milyon ton tasarruf edilebilmesi için 2022’de, şuan ki mevcut fiyatın altı kat artırılması gerekecek. Bunun da benzinin litre başı 40 sente varan fiyat artışı anlamına gelmekte. Ancak; yapılan diğer bir çalışmada ise uzun vadeli iklim hedeflerine ulaşmak için altı kat fiyat artışı bile yeterli değil. Benzindeki net kesimin, ayrıca kontrol önlemleriyle (hız limitleri, uçuş yasakları vb.) sınırlandırılması gerekecek.

CDU’dan Paul Ziemiak: “Milyonlarca insanın arabalarına bağımlı olduğu Almanya’da, yapılacak zamlar sürücülerde şok etkisi meydana getireceği için böyle bariz bir fiyat artışının önüne geçilmelidir” açıklamasında bulundu. SPD Başbakan adayı Olaf Scholz, CO2 fiyatlarında kademeli artış istiyor: “CO2 fiyatlandırmasıyla ilgili olarak izlediğimiz ılımlı yolun doğru olduğunu düşünüyorum” dedi.

Greenpeace yönetim kurulu üyesi Martin Kaiser ise geri adım atıyor: “Birlik ve SPD, CO2 fiyatının 2025 yılına kadar 55 Euro’ya yükselmesi gerektiğine karar verdi. Tabii ki, bu durum benzini daha pahalı hale getirecek. CDU/CSU’nun bazı kesimleri ve SPD, artan yakıt fiyatlarından rahatsız olursa, o zaman kendi kararlarında çelişmiş olacak” dedi.

Eski Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer: “Fiyatlarda meydana gelecek yükseliş, siyasi olarak yanlış bir karar olacak ve yeniden değerlendirilmesi gerekecek. Söz konusu böyle bir artış, özellikle araba kullanımının zorunlu olduğu kırsal alanlardaki çalışanlar için, hakaret niteliğindedir” dedi.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL -ALMANYA

REKLAM ALANI