Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart ile görüşmesi sonrası vurguladı:

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart ile görüşmesi sonrası vurguladı:
REKLAM ALANI

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart ile görüşmesi sonrası vurguladı:

.2023

“Egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüz tanınmadan, tekrar teyit edilmeden resmi müzakere sürecine girmemiz söz konusu değildir”

 

 

 

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing buttonprint sharing button

Fotoğraflar

 

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart’ı kabul ederek görüştü.
Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşme sonrasında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar basına açıklama yaptı.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Stewart ile görüşmesinde her zaman temastan, diyalogdan ve iletişimden yana olduğunu, her iki halkın faydasına olabilecek önerilere sıcak baktığını, Kıbrıs konusundaysa iki yıl önce Cenevre’de ifade ettikleri noktada olduklarını dile getirdiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Tatar, “Egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüz tanınmadan, tekrar teyit edilmeden resmi müzakere sürecine girmemiz söz konusu değildir” dedi.
“Her zaman temastan, diyalogdan ve iletişimden yanayız”

Colin Stewart’a her zaman temastan, diyalogdan ve iletişimden yana olduğunu, her iki halkın faydasına olabilecek önerilere sıcak baktığını aktardığını söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, teknik komitelerin yanı sıra, kendi önerileriyle 6 Şubat’tan sonra depreme yönelik ortak toplantı yapılmasından memnuniyet duyduğunu kaydetti.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart’ı kabulünden sonra basına açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tatar, bugün kendileriyle görüşen Stewart’ın dün de Rum liderle benzer bir toplantı gerçekleştirdiğini kaydetti.

Özel Temsilci’nin zaman zaman böyle toplantılar yaparak Kıbrıs’taki durumu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne aktardığını söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Stewart ile çeşitli konuları görüştüklerini belirtti.

Türkiye’de ve Yunanistan’da seçimler olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Seçimden sonra bir görüşme sürecine girilir mi girilmez mi gibi birtakım arayışlar söz konusu, bunu gördüm” diyerek şöyle devam etti:

“Biz esas itibarıyla pozisyonumuzu 2 yıl önce Cenevre’de ifade ettik. Türkiye Cumhuriyeti’nin de desteklediği yeni vizyon ve anlayışımız dünyanın çeşitli platformlarında hem kendi temsilcilerimiz hem Türkiye Cumhuriyeti büyükelçileri tarafından ifade ediliyor. Bu, bir egemenlik meselesidir. Kıbrıs’taki varlığımızın sürdürülebilmesi için Kıbrıs’ta, barışın, huzurun ve güvenliğin devam edebilmesi için mutlak surette iki eşit tarafın yan yana ve sürdürülebilir bir antlaşmaya gitmesi lazım. Bunun için de egemen eşitlik ve eşit ulusal statü esastır. Egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüz tanınmadan, tekrar teyit edilmeden resmi müzakere sürecine girmemiz söz konusu değildir.”

AB’nin müzakere sürecine dahil olması… “Bunu onaylayamayacağımızı ilettik…”

Stewart’ın Rum liderle dünkü görüşmesinde dile getirilen “AB’nin müzakere sürecine dahil olması” konusuna da değinen ve bunu onaylayamayacaklarını BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi’ne de ilettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cenevre’de de benzer baskılar gördüklerini belirtti.

AB’nin Kıbrıs konusunda taraf olduğunu, Rum tarafı ve Yunanistan’ın Avrupa Birliği’nin parçası olduğu için onların görüşlerinin ağırlık kazandığını, bu rahatsızlığı bugün de dile getirdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, “Sayın Stewart, iki tarafın rızası olmadan böyle bir gelişme olamayacağını dün de basına ifade etmişti” dedi.

Maraş konusu… “Niyet edilen herkesin hakkını arayabilmesi…”

Maraş konusunda da değinen Cumhurbaşkanı Tatar, 47 yıl kapalı kaldıktan sonra açılan Maraş’ta niyet edilenin herkesin hakkını arayabilmesi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, vatandaşların Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurarak haklarını arayabileceklerini kaydetti ve Maraş’ı bir milyondan fazla insanın ziyaret ettiğini hatırlattı.

Dosya Adı

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-bm-genel-sekreterinin-kibris-ozel-temsilcisi-ve-11050

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.